Chora wątroba stanowi poważny problem i wymaga nie tylko leczenia, ale także przestrzegania konkretnej diety. Odpowiednio przyrządzane i komponowane posiłki dają szansę na całkowitą, szybką regenerację Twojej wątroby. Dieta wątrobowa przeznaczona jest głównie dla osób zmagających się z problemami dotyczącymi wątroby i trzustki. Nazywana jest także dietą niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika.

Główne założenia diety wątrobowej:

- należy spożywać 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, zamiast 3 dużych,
- posiłki powinny być spożywane codziennie, mniej więcej w tych samych porach,
- kolację powinno się jeść nie później niż dwie godziny przed snem,
- trzeba przyjmować co najmniej 2,5 litra płynów w ciągu dnia,
- dieta powinna być bogata w witaminy C i E,
- nie wolno jeść smażonych potraw,
- żywności należy przygotowywać na parze, przez duszenie lub pieczenie w foli,
- trzeba ograniczać tłuste potrawy, a kalorie uzupełniać przez spożywanie większej ilości węglowodanów,
- zawartość podstawowych składników w całodziennej diecie powinna wynosić mniej więcej: 65-90 g białka, 40-50 g tłuszczu i 345 g węglowodanów.

Działanie diety wątrobowej opiera się na dostarczaniu do organizmu odpowiednich składników odżywczych, wspomagających oczyszczanie wątroby z toksyn. Przez kilka pierwszych dni trwania diety powinno się pić duże ilości wody i jeść wyłącznie świeże owoce i warzywa niepoddane obróbce termicznej. Spowolni to trawienie, a podczas tego procesu wątroba będzie miała czas na usuwanie toksyn.
W dalszym etapie możesz zwiększyć ilość spożywanej żywności, jednak zakazane są produkty takie jak: czerwone mięso, słodziki, alkohol, słone jedzenie, słodkie napoje, smażona i przetworzona żywność, kofeina, placki ziemniaczane, świeże pieczywo, sałatki z majonezem, jajecznica na słoninie, frytki, ziemniaki pieczone i smażone, przyprawy takie jak: papryka, maggi, musztarda i pieprz, kasza gryczana i jaglana, tłuste sery, tłuste mięsa, panierki, gęste sosy, podroby wywary z mięsa i kości, słodycze i czekolada.

Co można jeść w diecie wątrobowej?

Podczas trwania diety zapotrzebowanie na białko powinno być pokrywane głównie z produktów takich jak: białka jaj, chudy twaróg, odtłuszczone mleko, chude mięso oraz drób, soja, soczewica, migdały i pestki dyni. Z warzyw warto wybierać szczególnie te, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i witaminy C, w szczególności są to: sałata, brokuły, buraki i marchew. Więcej na ten temat znajdziesz w tabeli dozwolonych i niedozwolonych produktów.

Codzienne jedzenie warzyw i owoców dostarcza Twojemu organizmowi niezbędne witaminy i enzymy, bez potrzeby angażowania wątroby w trawienie. Dwa razy w tygodniu warto wprowadzać do jadłospisu chude ryby, jako niskotłuszczowe źródła białka.

Produkty niedozwolonew diecie wątrobowej:

- Duże ilości ciemnego pieczywa: żytnie, razowe.
- Grube makarony, nieprzecierane grube kasze potrawy mączne smażone i zapiekane, mąka żytnia i razowa.
- Warzywa: kapusta, kalafior, rzodkiewka, czosnek, cebula, wszelkie warzywa strączkowe (groch fasola), grzyby.
- Owoce: arbuz, agrest, borówki, poziomki truskawki, porzeczki, gruszki, ananas, śliwki, czereśnie.
- Pełnotłuste sery żółte i topione, tłuste mleko, jaja (na twardo, smażone).
- Tłuste ryby wędzone (śledź, łosoś makrela), sardynki i konserwy rybne.
- Słodkie napoje gazowane, mocna herbata, napoje alkoholowe.
- Przyprawy ostre: papryka pieprz, ocet spirytusowy, cebula czosnek chrzan musztarda.
- Mięso tłuste, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, pasztety i konserwy, podroby (móżdżki, serca, nerki, wątróbka).
- Tłuszcze: smalec, słonina, twarda margaryna, boczek, olej rzepakowy.
- Tłuste ciasta, serniki pierniki, makowce, torty lody, batony, czekolada, słodkie desery z niedozwolonych owoców i produktów.

Produkty dozwolone w diecie wątrobowej:

- Pieczywo jasne pszenne.
- Grube kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana, ryż) kasze drobne (manna, kukurydziana) drobne makarony, płatki owsiane, kiełki.
- Warzywa (podawać najlepiej w postaci przecieru lub soku): ziemniaki, marchew, sałata zielona, por, seler, kalarepa, ogórek, pomidor (bez skóry i pestek), buraki.
- Świeże owoce: jabłka, cytrusowe (pomarańcze, mandarynki), morele, wiśnie, banany, winogrona, brzoskwinie.
- Odtłuszczony twaróg, miękkie i łagodne sery żółte, chude mleko i kefir, maślanka, jajka na miękko.
- Chude ryby (dorsz, mintaj, karp sandacz, leszcz, karaś, szczupak).
- Słaba herbata lub zielona, woda niegazowana, soki naturalne, napary ziół.
- Przyprawy łagodne: szczypta soli, cynamon koper pietruszka, majeranek, bazylia, słodka papryka.
- Mięso chude w postaci gotowanej pieczonej lub duszonej (filet z kurczaka, indyka, chuda wołowina i cielęcina), polędwica.
- Oliwa z oliwek i oleje (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
- Miód, przecierane drzemy powidła, soki syropy, kisiel, galaretka, biszkopty, herbatniki, wafle, bezy.