Newsletter

 Dopisz się do newslettera:

Witaminy - występowanie i wskazania do stosowania

2015-02-17

witaminyWitamina A

Występowanie:
Tran, wątroba cielęca i wołowa, marchew, kapusta włoska, szpinak oraz morele, śliwki, żółtka, mleko, masło i zielone części roślin

Wskazania do stosowania:
Choroby wzroku, skóry, anemia, nadczynność tarczycy, zakażenia oraz zahamowanie wzrostu u dzieci

Witamina B1

Występowanie:
Wątroba wołowa, drożdże, żółtka oraz rośliny strączkowe, kawa, płatki owsiane, kasza, otręby, chleb razowy, podroby i ryby

Wskazania do stosowania:
Zapalenie nerwów obwodowych i nerwobóle, zaburzenia krążenia oraz przy braku łaknienia i w okresach rekonwalescencji

Witamina B2

Występowanie:
Drożdże, wątroba cielęca, wieprzowa i wołowa, jaja, sałata zielona, kapusta włoska, serwatka i sery, kakao, grzyby, cielęcina i wieprzowina oraz śledzie

Wskazania do stosowania:
Zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, pęknięcia warg i kącików ust (zajady), zapalenia spojówki i rogówki, światłowstręt i łatwość łzawienia, łojotok, wypadanie włosów, a także zahamowanie rozwoju umysłowego u dzieci

Witamina B6

Występowanie:
Podobnie jak poprzednie z grupy B oraz w zielonych częściach roślin

Wskazania do stosowania:
Brak może powodować stany zapalne skóry twarzy i kończyn, zapalenie śluzówek, osłabienie mięśni, niedokrwistość, zaburzenia nerwowe i trawienia oraz uporczywe wymioty kobiet ciężarnych

Witamina B12

Występowanie:
Wątroba, krwiste mięso, grzyby i drożdże

Wskazania do stosowania:
Niezbędny czynnik do wytwarzania się krwinek czerwonych, niedobór powoduje powstawanie anemii

Witamina PP (B3)

Występowanie:
Drożdże, wątroba, nerki, wołowina, boczek i wywary mięsne oraz dorsz

Wskazania do stosowania:
Brak powoduje stany zapalne nieosłoniętych części skóry (pelagra), zapalenie śluzówki przewodu pokarmowego oraz może doprowadzić do zaburzeń psychicznych i nerwowych

Witamina C

Występowanie:
Owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, czosnek, cebula, kapusta włoska, kalafior, poziomki i truskawki, cytryny

Wskazania do stosowania:
Niedobór powoduje stany zapalne śluzówki jamy ustnej – zwł. dziąseł (szkorbut), kruchość n.krwionośnych, objawy znużenia i brak łaknienia

Witamina D

Występowanie:
Tran, śledzie, żółtko jaj, drożdże

Wskazania do stosowania:
Wpływa na odkładanie się soli wapnia i fosforu w kościach i zębach. Niedobór przyczynia się do zaburzeń w budowie kości i powoduje ich zmiękczenie, a u dzieci krzywicę oraz próchnicę zębów

Witamina E

Występowanie:
Ziarna i kiełki pszenicy, zielona sałata, mleko, tran, olej lniany oraz wątroba wołowa

Wskazania do stosowania:
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów płciowych, wzmaga wydzielanie mleka w okresie karmienia oraz jest stosowana przy osłabieniu wzroku

Witamina K

Występowanie:
Olej sojowy, szpinak, kapusta, ziemniaki oraz inne jarzyny liściaste, pomidory i orzechy

Wskazania do stosowania:
Niedobór występuje najczęściej przy utrudnionym wchłanianiu z przewodu pokarmowego, zmniejsza krzepliwość krwi i wywołuje skazę krwotoczną

DotPay bezpieczne płatności online

© 2011-2018 by Apteka Internetowa Lekosfera | wykonanie red agencja interaktywna, wrocław